Jarná únava, čo ju spôsobuje a ako s ňou efektívne bojovať.

Jarná únava, čo ju spôsobuje a ako s ňou efektívne bojovať.>

Pod jarnou únavou (spring fatigue, springtime lethargy) rozumieme stav, ktorý sa vyskytuje u niektorých ľudí počas prechodu zo zimného do jarného ročného obdobia. Tento stav je charakterizovaný zvýšenou únavou, ospalosťou, zníženou energiou, prípadne ďalšími príznakmi, ako je podráždenosť, či neschopnosť koncentrácie. Jarná únava je bežný fenomén, ktorý ovplyvňuje mnohých ľudí, avšak nie je klinickou diagnózou alebo chorobným stavom, ktorý by bol formálne uznaný v medzinárodnej klasifikácii chorôb.

 

kedy začína jarná únava?

Jarná únava sa obvykle začína prejavovať s príchodom jari, keď sa príroda prebúdza k životu a dni sa predlžujú. Môže trvať niekoľko týždňov, kým sa telo adaptuje na zmeny súvisiace s nastupujúcim obdobím.

 

Aké sú príznaky jarnej únavy?

Príznaky jarnej únavy sa môžu líšiť u každého jednotlivca, ale medzi najčastejšie patria:

  1. Únava a vyčerpanie aj napriek dostatku spánku.
  2. Nedostatok energie: Máte pocit, že vám chýba energia na vykonávanie bežných aktivít, prípadne sa objavuje aj stav apatie.
  3. Znížená koncentrácia a pozornosť sa prejavuje nižšou produktivitou a efektívnosťou v každodenných aktivitách.
  4. Výkyvy nálad: Bez zjavného dôvodu sa môže dostaviť podráždenosť alebo smútok. Nálady sa môžu meniť zo dňa na deň.
  5. Problémy so spánkom: Môže ísť o sťažené zaspávanie, prebúdzanie sa v noci alebo celkovo nekvalitný spánok s nedostatočným pocitom odpočinku po zobudení.
  6. Znížená motivácia: Strata záujmu o bežné, vo všeobecnosti obľúbené aktivity.
  7. Zvýšená úzkosť, stres, nervozita alebo znepokojenie bez zjavného dôvodu.
  8. Zmeny v chuti do jedla sa môžu prejaviť väčšou túžbou po nezdravých jedlách alebo naopak stratou chuti do jedla vôbec.
  9. Okrem psychických symptómov sa môžu prejaviť aj fyzické symptómy ako bolesti hlavy, svalové napätie alebo tráviace problémy.

 

Čo spôsobuje jarnú únavu?

Neexistuje presné vedecké vysvetlenie tohto fenoménu, predpokladá sa, že hlavnú úlohu zohrávajú hormóny a výživa.

Zmeny v dĺžke dňa a intenzite slnečného žiarenia môžu ovplyvniť produkciu hormónov v tele. Väčšie množstvo slnečného žiarenia na jar aktivuje produkciu serotonínu (hormónu zlepšujúceho náladu) v ranných hodinách, zatiaľ čo melatonín, ktorý je zodpovedný za spánok, je stále vysoko aktívny. Interakcia týchto dvoch hormónov stresuje telo, čo spôsobiť únavu, pokiaľ sa organizmus neadaptuje  na nové podmienky.

Počas zimy sa môže vytvoriť deficit vitamínu D, nakoľko nedochádza k jeho prirodzenej produkcii vplyvom slnečného žiarenia. V dôsledku jeho zníženej hladiny sa niektorí ľudia môžu cítiť viac vyčerpaní v jarnom období. Mnoho ľudí nemá v zime vo svojom jedálničku dostatok čerstvého ovocia a zeleniny – v dôsledku toho vzniká nedostatok aj ďalších vitamínov a minerálov.

Na jarnú únavu môžu mať vplyv aj vonkajšie faktory ako vietor, zvýšená vlhkosť a výkyvy teplôt. Hlavne výrazné teplotné rozdiely môžu byť výzvou pre telo a prispieť tak k únavovým stavom. 

Jarné obdobie je tiež časom, keď sa telo prirodzene snaží detoxikovať a vyčistiť sa po zime, aby sa odstránili nahromadené toxíny. Ak nie je tento proces dostatočne podporovaný vhodnou výživou a životným štýlom, výsledkom môže byť zvýšená únava.

V TČM sa pečeň považuje za dôležitý orgán, ktorý sa stará o prúdenie energie a zabezpečuje jej distribúciu v tele. Zároveň je to však aj hlavný detoxikačný orgán, preto sú nároky na ňu počas jarných mesiacov vyššie ako v iných ročných obdobiach. Zmeny v jarnom období, ako je prechod z menej aktívneho zimného obdobia do aktívnejšieho jarného obdobia, môžu ovplyvniť funkciu pečene a spôsobiť únavu.

Ľudia s alergiou na jarné pele sa môžu cítiť vyčerpaní v dôsledku alergických symptómov, ako sú časté kýchanie, sekrécia z nosa, slzenie a pocit upchatého nosa.

Prechod z jedného ročného obdobia do druhého môže viesť k emocionálnym a psychologickým zmenám, ktoré tiež môžu ovplyvniť energetické hladiny a navodiť pocit únavy.

Mnoho ľudí tiež negatívne vníma prechod na letný čas a nedokážu si zvyknúť na skoršie vstávanie.

 

jarna unava

 

Ako efektívne bojovať s jarnou únavou?

  1. Pravidelný spánok: Zabezpečte si dostatočný a kvalitný spánok. Snažte sa dodržiavať pravidelný spánkový režim a vytvoriť si relaxačnú spánkovú rutinu.
  2. Pohyb a cvičenie: K zlepšeniu nálady a zvýšeniu hladiny energie môže prispieť aj pravidelné cvičenie. Vyskúšajte rôzne formy cvičenia, ako je beh, joga, plávanie alebo prechádzky na čerstvom vzduchu.
  3. Vyvážená strava: Sledujte svoju stravu a zabezpečte si dostatok živín. Konzumujte vyvážené jedlá bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Sústreďte sa na čerstvé ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny a zdravé tuky.
  4. Hydratácia: Udržiavajte si dostatočný príjem tekutín počas dňa. Pitný režim môže mať významný vplyv na vašu energiu a vitalitu.
  5. Stres management: Naučte sa techniky na zvládanie stresu, ako je meditácia, hlboké dýchanie, progresívna relaxácia alebo jóga. Zníženie stresu môže pomôcť zvýšiť úroveň energie a znížiť pocit únavy.
  6. Dostatok slnečného svetla: Využite jarné slnečné dni a strávte viac času vonku na slnku. Slnečné svetlo môže podporiť produkciu vitamínu D a zvýšiť váš energetický stav. Na doplnenie zásob vitamínu D postačuje mierne opaľovanie, počas ktorého sú ruky, tvár a časti rúk a nôh odhalené. Základným predpokladom na to je dostatočne vysoká hladina UVB žiarenia, ktoré sa vyskytuje len počas poludnia, a nepoužívanie opaľovacích krémov. 
  7. Wellness: Skúste rôzne wellness praktiky, ako sú masáže, aromaterapia, akupunktúra alebo bylinné liečebné prostriedky, ktoré pomôžu uvoľniť napätie a zlepšia vašu pohodu.
  8. Na zvládanie jarnej únavy je vhodné užívať aj vitamín C, vitamín D a B-komplex vitamínov, minerálne látky (horčík, draslík) a stopové prvky (zinok a selén). 
  9. Na naštartovanie jarnej pohybovej aktivity poslúži komplex kolagénových peptidov, ktoré obsahujú väčšinu z vyššie uvedených vitamínov a minerálov, plus množstvo ďalších doplnkov výživy, ktoré jednak pôsobia priaznivo na pohybový aparát, jednak pomáhajú vysporiadať sa s únavou. 

Je dôležité pamätať na to, že každý človek je iný, a to, čo funguje pre jedného, nemusí fungovať pre druhého. Experimentujte s rôznymi stratégiami a zistite, čo pre vás funguje najlepšie pri zmiernení jarného únavy.