Trápi vás nadmerná plynatosť? Aké sú príčiny a čo proti nadúvaniu pomáha?

Trápi vás nadmerná plynatosť? Aké sú príčiny a čo proti nadúvaniu pomáha?>

Nadúvanie brucha je nepríjemný stav spôsobený hromadením plynov v tráviacom trakte. Nadúvanie a plynatosť patria medzi najčastejšie tráviace ťažkosti, ktoré vedia poriadne znepríjemniť každodenný život. Pocit nafúknutého brucha, nepríjemné vetry či tlak v podbrušku môžu byť nielen trápne, ale aj bolestivé. Príčin môže byť viac – od nevhodnej stravy cez stres až po potravinové intolerancie. Dobrou správou je, že vo väčšine prípadov existujú jednoduché spôsoby, ako týmto problémom predchádzať a získať späť pocit pohody. 

V tomto článku sa pozrieme na to, čo najčastejšie spôsobuje plynatosť a nadúvanie, čo tieto problémy zhoršuje a čo naopak pomáha, ak chcete zlepšiť svoj tráviaci komfort. 

Aké sú hlavné príčiny nadúvania a plynatosti? 
Aké sú časté sprievodné symptómy nadúvania a plynatosti? 
Aké potraviny môžu zhoršiť nadúvanie a plynatosť? 
Čo proti nadúvaniu a plynatosti pomáha? 
Ktoré potraviny naopak proti plynatosti a nadúvaniu pomáhajú? 
Môže byť nadúvanie a plynatosť príznakom vážnejšieho ochorenia? 
Kedy je nadmerné nadúvanie a plynatosť dôvodom na návštevu lekára? 
Ako plynatosti a nadúvaniu predchádzať? 

Aké sú hlavné príčiny nadúvania a plynatosti? 

🔹 1. Nevhodné potraviny 

Niektoré potraviny sú známe tým, že sa fermentujú v črevách a vytvárajú plyn: 

  • Strukoviny – fazuľa, šošovica, cícer. 
  • Kapustovitá zelenina – kapusta, brokolica, karfiol. 
  • Cibuľa, cesnak – obsahujú sírne zlúčeniny. 
  • Mliečne výrobky – najmä pri laktózovej intolerancii. 
  • Celozrnné obilniny a potraviny s vysokým obsahom vlákniny – ak ich telo nie je zvyknuté tráviť. 

 

🔹 2. Tráviace poruchy a intolerancie 

  • Laktózová intolerancia – nedostatok enzýmu laktázy, mliečny cukor nie je správne rozložený. 
  • Fruktózová intolerancia – problém so spracovaním ovocného cukru. 
  • Celiakia – autoimunitná reakcia na lepok. 
  • Neceliakálna senzitivita na lepok – na imunitnom podklade 
  • Histamínová intolerancia – ťažkosti s odbúravaním histamínu v potravinách. 

 

🔹 3. Črevná mikroflóra a tráviaci systém 

  • Dysbióza – narušená rovnováha medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami v črevách. 
  • Zápcha – spomaľuje pohyb čriev a podporuje hromadenie plynov. 
  • Znížená tvorba tráviacich enzýmov alebo žlče – jedlo nie je dostatočne natrávené. 

 

🔹 4. Stres a psychika 

  • Psychosomatika: Napätie sa môže preniesť aj na tráviaci trakt (slovné spojenia ako „motýle v bruchu“, „hrča v krku“). 

 

🔹 5. Nesprávne stravovacie návyky 

  • Rýchle jedenie a hltanie vzduchu (aerofágia) – najmä pri rozprávaní počas jedla. 
  • Prejedanie sa – príliš veľa jedla naraz zaťažuje trávenie. 
  • Sýtené nápoje – obsahujú oxid uhličitý, ktorý spôsobuje tvorbu plynov. 
  • Žuvanie žuvačky alebo pitie slamkou – vedie k prehltnutiu vzduchu. 

 

Prečo potravinová intolerancia spôsobuje nadúvanie? 

Potravinové intolerancie môžu byť veľmi častou príčinou nadúvania a plynatosti – a mnohokrát si to človek ani neuvedomuje, pretože reakcia nie je okamžitá, ale môže sa prejaviť niekoľko hodín až dní po konzumácii určitej potraviny. Pri intolerancii telo nedokáže správne spracovať určitú zložku potravy – napríklad laktózu, lepok, fruktózu, histamín atď. Nestrávené zvyšky sa potom v črevách fermentujú baktériami, čo vedie k tvorbe plynov, nadúvaniu, kŕčom a diskomfortu v tráviacom trakte. 

Bežné potravinové intolerancie spojené s nadúvaním: 

Intolerancia 

Problémová látka 

Typické symptómy 

Laktózová 

Mliečny cukor (laktóza) 

Nadúvanie, hnačka, grganie, kŕče 

Fruktózová 

Ovocný cukor (fruktóza, glukózo-fruktózový sirup) 

Nadúvanie, vetry, hnačka 

Histamínová 

Histamín (fermentované, zrejúce potraviny) 

Nadúvanie, kožné prejavy, únava 

Lepok 

Lepok (bielkovina v obilninách) 

Nadúvanie, únava, „brain fog“ 

Sorbitolová 

Sorbitol (sladidlá, niektoré ovocie) 

Nadúvanie, kŕče, vetry 

Syndróm FODMAP 

Skupina ťažšie stráviteľných sacharidov 

Nadúvanie, hnačka alebo zápcha 

Čo sú FODMAP? 

FODMAP je skratka pre skupinu ťažko stráviteľných sacharidov, ktoré môžu spôsobovať fermentáciu a nadúvanie v črevách: 

  • F – Fermentovateľné 
  • O – Oligosacharidy (fruktány, galaktány) 
  • D – Disacharidy (laktóza) 
  • M – Monosacharidy (fruktóza) 
  • A – And 
  • P – Polyoly (sorbitol, manitol) 

 

Vysoký obsah FODMAP (radšej sa vyhýbať v eliminačnej fáze): 

Zelenina: 

  • Cesnak, cibuľa, pór 
  • Karfiol, brokolica (stonka), kapusta 
  • Šošovica, cícer, fazuľa 
  • Hrášok (čerstvý aj mrazený) 

Ovocie: 

  • Jablká, hrušky, mango, čerešne 
  • Slivky, broskyne, marhule, nektárinky, melón 
  • Sušené ovocie 
  • Ovocné džúsy 

Mliečne výrobky: 

  • Mlieko (kravské, kozie) 
  • Jogurt, smotana, tvaroh, syr (mäkké syry) 
  • Zmrzlina 

Obilniny: 

  • Pšenica, raž, jačmeň (vo forme chleba, cestovín, múčnikov, piva a pod.) 
  • Špalda 

Sladidlá: 

  • Sorbitol, manitol, xylitol, maltitol (v produktoch „bez cukru“, žuvačkách) 

 

Rôzne strukoviny v miskách na stole

Nízky obsah FODMAP (bezpečné v eliminačnej fáze): 

Zelenina: 

  • Cuketa, mrkva, zemiaky, batáty 
  • Špenát, tekvica, uhorka 
  • Fenikel (aj pomáha proti nadúvaniu) 
  • Baklažán, paradajka 

Ovocie: 

  • Banán (zrelý), kiwi 
  • Pomaranč, mandarínka 
  • Jahody, čučoriedky, hrozno 
  • žltý melón 

Mliečne alternatívy: 

  • Mandľové, ryžové, kokosové mlieko 
  • Bezlaktózové mliečne výrobky 
  • A2 mlieko 
  • Tvrdé syry: cheddar, parmezán (nízky obsah laktózy) 

Obilniny: 

  • Ryža, pšeno, quinoa, pohánka, kukurica 
  • Ovsené vločky (bezlepkové) 
  • Bezlepkové cestoviny (ryžové, kukuričné, z pohánky) 

Iné: 

  • Cukor (v primeranom množstve) 
  • Javorový sirup, med (v malých množstvách) 
  • Olivový olej, kokosový olej 

 

Čo je to  A2 mlieko? 

A2 mlieko je typ kravského mlieka, ktoré obsahuje iba A2 beta-kazeín, na rozdiel od bežného mlieka, ktoré obsahuje zmes A1 a A2 beta-kazeínu – to sú druhy bielkoviny kazeínu, ktorá tvorí veľkú časť mliečnej bielkoviny. 

 

Rozdiel medzi A1 a A2 mliekom: 

  • A1 beta-kazeín: U niektorých ľudí sa môže v tráviacom trakte rozkladať na látku zvanú BCM-7 (beta-casomorfin-7), ktorá môže spôsobovať tráviace ťažkosti ako nadúvanie, plynatosť, hnačku alebo bolesti brucha – podobné ako pri laktózovej intolerancii, hoci laktóza u nich nemusí byť problém. 
  • A2 beta-kazeín: Je prirodzene prítomný v mlieku niektorých starších plemien kráv ako napr. Jersey, Guernsey, Brown Swiss (hnedý švajčiarsky dobytok) a niektoré plemená horského strakatého dobytku na Slovensku (genotyp A2A2). A2 beta-kazeín sa nerozkladá na BCM-7, čo znamená, že je lepšie tolerovaný u ľudí s citlivosťou na bežné mlieko. 

 

Pre koho je A2 mlieko vhodné? 

  • Pre ľudí, ktorí majú ťažkosti po konzumácii bežného mlieka, ale nemajú laktózovú intoleranciu 
  • Pre tých, ktorí chcú skúsiť alternatívu predtým, než úplne vyradia mliečne výrobky 
  • Nie je určené pre ľudí s alergiou na mliečnu bielkovinu – to je iný problém 

 

Kde sa dá zohnať? 

  • Predáva sa ako "A2 mlieko" – buď čerstvé, alebo UHT 
  • Býva drahšie a menej dostupné ako klasické mlieko 
  • Niektorí chovatelia cielene chovajú kravy produkujúce iba A2 mlieko 

 

Porovnanie A2 mlieka, bezlaktózového mlieka a rastlinných alternatív, zamerané na trávenie, intolerancie a vhodnosť pri nadúvaní 

Vlastnosť 

A2 mlieko 

Bielkovina 

Obsahuje len A2 beta-kazeín 

Tráviace ťažkosti 

Miernejšie ako pri klasickom mlieku 

Laktóza 

Áno, obsahuje 

Vhodné pri 

Citlivosť na A1 bielkovinu (ale nie intolerancia na laktózu) 

Nevhodnéi 

Pri alergii na mlieko, laktózovej intolerancii 

Dostupnosť 

Obmedzená, vyššia cena 

Bonus 

Môže pomôcť ľuďom, čo zle znášajú bežné mlieko, ale nechcú rastlinné náhrady 

 

Vlastnosť 

Bezlaktózové mlieko 

Bielkovina 

Obsahuje A1 aj A2 kazeín 

Tráviace ťažkosti 

Môže spôsobovať ťažkosti u citlivých na A1 bielkovinu 

Laktóza 

Nie – enzým laktáza je pridaný 

Vhodné pri 

Laktózovej intolerancii 

Nevhodné 

Pri alergii na mlieko, citlivosti na A1 kazeín 

Dostupnosť 

Bežne dostupné v obchodoch 

Bonus 

Chuť a vlastnosti sú veľmi podobné bežnému mlieku 

 

Vlastnosť 

Rastlinné mlieko 

Bielkovina 

Neobsahuje mliečne bielkoviny ani laktózu 

Tráviace ťažkosti 

Väčšinou dobre tolerované 

Laktóza 

Nie 

Vhodné pri 

Laktózovej intolerancii, alergii na mlieko, vegánskej strave 

Upozornenie 

Niektoré typy môžu obsahovať FODMAPs (napr. sójové, ovsené) 

Dostupnosť 

Veľmi dobrá, rôzne varianty 

Bonus 

Rôzne chute, niektoré obohatené o vápnik a vitamíny B12/D 

 

Ako rozoznať intoleranciu? 

  • Symptómy sa opakujú po určitých jedlách 
  • Nie sú okamžité ako pri alergii, ale oneskorené 
  • Pomôže stravovací denník – zapisujte si, čo jete a ako sa cítite 
  • Niekedy sa robia aj testy na potravinové intolerancie, ale najistejšia je eliminačná diéta (vyradiť podozrivú potravinu na 2–4 týždne a sledovať zmenu) 

 

Čo robiť, ak máte podozrenie na potravinovú intoleranciu? 

  • Pozorujte svoje telo – po akom jedle je vám ťažko? 
  • Skúste vyradiť podozrivú potravinu na pár týždňov 
  • Zavádzajte ju späť pomaly a sledujte reakciu 
  • Konzultujte nutričného terapeuta alebo gastroenterológa, ak nie ste si istý 

 

Žena s laktózovou intoleranciou

Aké sú časté sprievodné symptómy nadúvania a plynatosti? 

  • Pocit plnosti, tlaku alebo "nafúknutého" brucha 
  • Grganie (odgrgávanie) 
  • Časté vetry (flatulencia) 
  • Kručanie alebo bublanie v bruchu 
  • Kŕče alebo pobolievanie v bruchu 
  • Nevoľnosť, niekedy aj strata chuti do jedla 
  • Zápcha alebo naopak hnačka (najmä pri syndróme dráždivého čreva) 

 

Potraviny, ktoré môžu zhoršiť nadúvanie a plynatosť 

Tieto potraviny často fermentujú v črevách alebo obsahujú zložky, ktoré sú ťažšie stráviteľné: 

  • Strukoviny: fazuľa, šošovica, cícer 
  • Kapustovitá zelenina: kapusta, brokolica, karfiol 
  • Cibuľa a cesnak 
  • Sýtené nápoje: bublinky spôsobujú tlak 
  • Celozrnné obilniny a otruby (nadbytok vlákniny) 
  • Mliečne výrobky (najmä u ľudí s laktózovou intoleranciou) 
  • Umelé sladidlá: sorbitol, manitol, xylitol (v "light" produktoch) 
  • Tučné, vyprážané a ťažké jedlá 

 

Čo pomáha proti nadúvaniu a plynatosti? 

  • Bylinkové čaje: mäta, fenikel, rasca, harmanček, zázvor 
  • Simetikón (Espumisan, Sab Simplex) – rozkladá plynové bubliny 
  • Aktívne uhlie – viaže plyny (ale pozor na časté užívanie) 
  • Probiotiká – vyrovnávajú črevnú mikroflóru 
  • Tráviace enzýmy – pomáhajú pri trávení jedla 
  • Teplý obklad na brucho – uvoľňuje kŕče 
  • Pohyb: prechádzka, ľahké cvičenie, polohy na uvoľnenie plynov (napr. poloha dieťaťa v joge) 
  • Masáž brucha v smere hodinových ručičiek 

 

Potraviny, ktoré pomáhajú proti nadúvaniu 

  • Zázvor, mäta, fenikel, rasca, aníz – prirodzené karminatíva (uvoľňujú plyny) 
  • Banány, ryža, ovsené vločky, varené zemiaky – ľahko stráviteľné 
  • Mrkva, cuketa, tekvica – varená zelenina je šetrnejšia 
  • Grécky jogurt (bez laktózy) – probiotický efekt 
  • Kefír, kyslá kapusta, kimchi – prirodzené probiotiká (ak sú dobre tolerované) 

 

Môže byť nadúvanie príznakom vážnejšieho ochorenia? 

Áno, niekedy môže byť nadmerná plynatosť alebo nadúvanie príznakom závažnejšieho stavu, napríklad: 

  • Syndróm dráždivého čreva (IBS) 
  • Celiakia – neznášanlivosť lepku 
  • Laktózová/fruktózová intolerancia 
  • Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída 
  • Zápcha alebo obštrukcia čriev 
  • Rakovina hrubého čreva (najmä ak sa pridá krv v stolici, chudnutie, únava) 

 

Kedy je nadmerné nadúvanie a plynatosť dôvodom na návštevu lekára? 

Ak sa nadúvanie vyskytuje často alebo je sprevádzané týmito príznakmi: 

  • Bolesť brucha, ktorá sa zhoršuje 
  • Náhla strata hmotnosti 
  • Krv v stolici 
  • Dlhotrvajúca zápcha alebo hnačka 
  • Horúčka, únava, slabosť 
  • Plynatosť trvajúca niekoľko týždňov 

 

Ako predchádzať nadúvaniu a plynatosti 

  • Jedzte pomaly a dôkladne prežúvajte 
  • Vyhýbajte sa sýteným nápojom a žuvačkám 
  • Jedzte menšie porcie, ale častejšie 
  • Pravidelný pohyb – podpora peristaltiky čriev 
  • Vyhýbajte sa stresu – pomáha aj dychové cvičenie či joga 
  • Sledujte si, aké potraviny vám spôsobujú problémy 
  • Pridávajte vlákninu postupne a nezabúdajte piť dostatok vody 

 

Anatomické zobrazenie črevného systému

Pri podozrení na potravinovú intoleranciu je vhodné spraviť si jednoduchý a prehľadný plán na jej odhalenie, ktorý pomôže zistiť, čo vám spôsobuje nadúvanie, plynatosť alebo iné ťažkosti. 

Krok 1: Stravovací & symptómový denník (na 1–2 týždne) 

Každý deň si zapisujte: 

  • Čas a jedlá, ktoré ste zjedli 
  • Symptómy (napr. nadúvanie, vetry, únava, vyrážky, hnačka...) 
  • Čas výskytu symptómov (napr. 30 min, 2 h, 6 h po jedle) 

Príklad záznamu: 

Deň 

Čas 

Jedlo 

Symptómy 

Čas výskytu 

Po 

08:00 

Ovsená kaša s banánom, mandľové mlieko 

OK 

 

Po 

13:00 

Cestoviny (pšeničné), omáčka so smotanou 

Nadúvanie, únava 

Cca po 1 h  

Po 

19:00 

Ryža, kuracie mäso, mrkva 

OK 

 

 

 

Krok 2: Eliminačná fáza (2–4 týždne) 

Vyraďte podozrivé potraviny naraz alebo po jednej skupine (napr. najprv lepok, potom mlieko), podľa toho, ako často sa symptómy objavujú. 
Sledujte, či sa po vyradení potraviny symptómy zlepšia. 

 

Najčastejšie problematické skupiny (vyradiť na skúšku z jedálnička): 

  • Lepok: pšenica, raž, jačmeň, špalda 
  • Mliečne výrobky: mlieko, syr, smotana, jogurt 
  • Cibuľa, cesnak, kapusta 
  • Strukoviny 
  • Ovocie s vysokým obsahom fruktózy: jablká, hrušky, mango 
  • Sladidlá: sorbitol, xylitol, manitol 
  • FODMAP potraviny 

 

Krok 3: Znovuzavedenie (re-introdukcia) 

Po zlepšení stavu začnete zavádzať späť každých 3–5 dní jednu z vyradených potravín, napr.: 

  • 1. deň: biely chlieb → sledujte 3 dni 
  • Potom napr. syr → sledujte 3 dni 
  • Zapisujte symptómy 

Ak sa pri nejakej potravine znovu objavia problémy, pravdepodobne máte na túto potravinu intoleranciu. 

Aké sú alternatívne možnosti v prípade nejakého typu intolerancie na mliečne produkty? 

Potrebujem riešiť... 

Odporúčané mlieko 

Mierne tráviace problémy po bežnom mlieku 

A2 mlieko 

Laktózová intolerancia 

Bezlaktózové alebo rastlinné mlieko 

Alergia na mlieko 

Rastlinné mlieko 

Vegánska strava 

Rastlinné mlieko 

Snažím sa znížiť nadúvanie 

Mandľové, kokosové, A2 alebo bezlaktózové (podľa typu intolerancie) 

Ukážka jedálnička na niekoľko dní bez lepku a mlieka, ktorý zároveň minimalizuje nadúvanie a plynatosť. Je postavený na ľahko stráviteľných potravinách a probiotikách šetrných k tráveniu. 

 

Jedálniček (3 dni) – bez lepku a mlieka, proti nadúvaniu 

 

Deň 1 

Raňajky: 

  • Pšenová kaša + voda alebo rastlinné mlieko (napr. mandľové, ryžové) 
  • Banán a štipka škorice 
    (pšeno – jemné pre črevá, s vysokou nutričnou hodnotou, banán proti hnačke aj zápche) 

Desiata: 

  • Hrsť mandlí alebo ryžový koláč s mandľovým maslom 

Obed: 

  • Grilované kuracie prsia 
  • Varená ryža 
  • Dusená cuketa a mrkva na olivovom oleji 

Olovrant: 

  • Zázvorový čaj alebo mätový čaj + ryžový koláč 

Večera: 

  • Tekvicová polievka (hokaido) alebo mrkvový krém (bez smotany!) 
  • Bezlepkový chlieb (napr. pohánkový) + 1/2 avokáda 

 

Deň 2 

Raňajky: 

  • Smoothie: banán + mandľové mlieko + štipka zázvoru + trochu bezlepkových ovsených vločiek 

Desiata: 

  • Jablko (mierne stráviteľné, ak vám nespôsobuje nadúvanie) 
    (ak áno, vymeniť za pečené jablko) 

Obed: 

  • Pečené filety z lososa 
  • Sladké zemiaky (batáty) 
  • Dusený špenát (jemne ochutený) 

Olovrant: 

  • Fenyklový čaj a hrsť tekvicových semienok 

Večera: 

  • Cuketové rizoto s ryžou a olivovým olejom 

 

Deň 3 

Raňajky: 

  • Bezlepkový chlieb + avokádo + pomletý čierny sezam + pár kvapiek citrónu 

Desiata: 

  • Jogurt z kokosového mlieka alebo fermentovaný nápoj bez mlieka (napr. kombucha – pokiaľ vám nerobí problémy) 

Obed: 

  • Morčacie mäso na pare alebo dusené 
  • Quinoa s petržlenovou vňaťou 
  • Pečená tekvica alebo fenikel 

Olovrant: 

  • Ryžový chlieb + domáci hummus (bez cesnaku) 

Večera: 

  • Mrkvovo-zemiaková polievka + pár kúskov avokáda alebo pohánkový chlieb 

 

Čaje, ktoré pomáhajú: 

  • Fenikel, mäta, rasca, harmanček, zázvor – upokojujú črevá a podporujú trávenie 
  • Po jedle si dajte šálku čaju – skvelé ako prevencia aj úľava