Ako potlačiť chuť na sladké? Naučte sa ju krotiť

Ako potlačiť chuť na sladké? Naučte sa ju krotiť>

Poznáte ten pocit, keď vás z ničoho nič prekvapí neodolateľná chuť dať si niečo sladké? V momente hľadáte tajné zásoby sladkostí ukrývané pred deťmi a potajomky z nich ubúda. Posledná zásuvka v práci, ktorá je zásobárňou sladkého pre prípad núdze, je zrazu prázdna.

Spočiatku našu neresť nevidno, ale čoskoro sa objavia prvé tukové vankúšiky. A nielen to. Cukor je zabijakom imunity, a tú v túto dobu potrebujeme mať na 100%v poriadku. 

Ako teda menej siahať po sladkostiach, či dokonca naučiť sa prežiť aj bez nich? 

 

čokoladova vasen1) Nepodliehajte reklame

Výrobcovia sladkostí a čokolád so svojimi marketingovými oddeleniami vedia, ako na nás. Nech si pozriete akúkoľvek reklamu na sladkosti, vždy bude spájaná s príjemnými pocitmi a harmóniou v rodine.  A pri strese či záťaži siahame automaticky po tom, čo v nás vyvoláva pocit pohody. Keď najbližšie budete siahať v obchode po sladkostiach, zamyslite sa nad tým, či ich skutočne potrebujete, alebo si s nimi len kupujete pocit, ktorý vo vás vyvolala reklama na tento produkt. Siahnite po ničom inom, ako po čistom bielom cukre vo farebnom obale. Že po čom? Dobrou voľbou bude na začiatok ovocie.

Cukor v ovocí je menej nebezpečný ako ten v čokoláde, ale - stále je to cukor. Ovocie má voči sladkostiam nespornú výhodu v tom, že obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré naše telo potrebuje. Ideálne by sme mali siahať po ovocí, ktoré je z lokálnych zdrojov a prirodzene sa vyskytuje v danom ročnom období. Pozor pri sušenom ovocí, vďaka nízkemu objemu sa môže zdať, že ste ho zjedli málo. Opak však býva pravdou, a prijaté kalórie môžu ľahko dosiahnuť závratné čísla. Všetko s mierou, pri sušenom ovocí to platí dvakrát.

 

 

deti a sladkoti2) Zvyk je železná košeľa- neobliekajte ju vašim deťom!

Sladkosti nie sú vôbec vhodné pre deti do 2 rokov. O tom sa nedebatuje, to je fakt. Pri väčších deťoch musíme byť s podávaním cukru a sladkostí veľmi opatrní. Strašiakom by pre rodičov nemala byť len obezita a zubný kaz, ale aj hyperaktivita. Vyberajte dôkladne, čítajte zloženie. Dávajte si pozor aj na skryté cukry v niektorých potravinách, ktoré sa tvária zdravo. Sladené nápoje, sladené akože džúsy a podobné produkty deťom do rúk absolútne nepatria. Nielenže obsahujú zbytočný cukor, častokrát obsahujú farbivá, ktoré dráždia nervovú sústavu. Máte doma neposedné dieťa, ktoré vkuse vystrája? Pred návštevou psychológa sa v prvom rade pozrite na jeho jedálniček. 

Deti, ktoré my dospelí naučíme na sladké (v dobrej viere, že im robíme dobre) majú veľký problém vo vyššom veku či dospelosti obmedzovať cukor. Tá slasť, ktorú nám prináša požívanie sladkostí, vzniká v tej istej časti mozgu ako pocit po užití drogy. Nezarábajme deťom na problém, na sladkostiach sa skutočne dá byť psychicky závislí. 

Na druhej strane, myslite na to, že zakázané ovocie chutí najlepšie, a preto sa skúste vyhnúť úplnému zákazu sladkostí, prípadne nájdite zdravšie alternatívy.

 

3) Jedzte pravidelne a zdravšie jedlá

Nie nadarmo sa hovorí, že raňajky sú základ. V prípade vyváženej a dostatočnej stravy si vaše telo pýta menej sladkého. Ak máte chuť na sladké hneď po jedle, skúste počkať 20 minút. Nejaký čas trvá mozgu, kým dá signál, že jedla  a s ním prijatej energie bolo dosť.

Zaraďte do svojho jedálnička viac bielkovín. Nemusí to byť len mäso, ale skúste aj syr, tvaroh, vajíčka alebo oriešky. 

4) Nenakupujte hladní

V obchode vidíme veľa jedla a v prípade, že nakupujeme hladní, chceme ho mať v košíku a hádžeme  doň všetko nepotrebné. Spíšte si zoznam, čo potrebujte a skúste ho dodržať. Sladkosti, z neho vyškrtnite. Poriadne sa najedzte a môžete vyraziť na nákup. Koniec koncov to ocení aj váš rodinný rozpočet. A za ušetrené peniaze za sladkosti si môžete dopriať napríklad dobrú masáž.

 

 

mata pieporna5) Pomôžte si prírodou

Málokto vie, že vynikajúcim prostriedkom ako potlačiť chuť na sladkosti je mäta pieporná. Môžete si z čerstvej mäty uvariť čaj, alebo môžete siahnuť po oleji na chudnutie, ktorý obsahuje práve olej z mäty piepornej.

Vynikajúco potláča chuť nielen na sladkosti, ale aj na slané pochutiny, a dokonca zmenšuje objem prijímanej potravy. Ak máte problém s nadváhou či s neustálym maškrtením, určite po ňom siahnite.   

Spoľahlivý pomocník, ktorý vám pomôže vždy, keď vás prepadne pani Mlsná, je na nezaplatenie.

 

 

6) Poznáte svojho skrytého nepriateľa? 

lupiny ako dosledok premnozenych kvasiniekZa neodolateľnou chuťou na sladké môžu stáť malinké organizmy, o ktorých ani len netušíte, že ich v sebe máte. Sídlia v čreve, tam sa množia bujnejú, a ich potravu je, tušíte správne, cukor. Plesne a kvasinky na svoj život nevyhnutne potrebujú cukor. Ak im ho nedáte, zahynú. Robia preto všetko preto, aby ste im cukor dodávali v pravidelných a výdatných dávkach.

Ak máte kožné či nechtové plesne, gynekologické zápaly, lupiny či biely povlak na jazyku - dajte okamžite stopku cukru. Čím viac ho prijmete, tým sa váš zdravotný stav zhorší. Premnožené plesne sú pre telo veľký problém. Zaťažujú imunitný systém, ktorý je následne oslabený a nevie reagovať na ostatné patogény. Plesní sa zbavíte jednoducho-absolútne vylúčite cukor zo svojho jedálnička a nasadíte si túto bylinkovú kúru. Na jej konci budete ako znovuzrodený, a hlavne, bez závisloti na slakostiach. 

 

7)  Bojujte  a vydržte! 

Chuť na sladké môže byť spôsobená len našou maškrtnosťou a rozmaznanosťou. Skúste trošku sebadisciplíny. Vaše telo sa vám bude vďačné. Okrem toho budete vyzerať skvelo a o pár kíl ľahší. A to za to stojí.

Držíme vám palce,

Váš team lekárov BENEDICTUS