Na čo si dať pozor pri črevnej viróze vášho dieťaťa

Na čo si dať pozor pri črevnej viróze vášho dieťaťa>

Črevná viróza je bežné a nepríjemné ochorenie, ktoré môže postihnúť deti aj dospelých. Nazýva sa aj gastroenteritída a je spôsobená rôznymi vírusmi, ako sú napríklad rotavírus, norovírus, adenovírus a astrovírus. Tieto typy vírusov vyvolávajú závažné hnačkové ochorenia, ohrozujúce najmä malé deti a staršie osoby.

Aké sú príznaky črevnej virózy u detí? 

Príznaky črevnej virózy u detí sa môžu líšiť v závislosti od typu vírusu a veku dieťaťa, ale často zahŕňajú nasledujúce symptómy:

  1. Hnačka: Vírus spôsobuje zvýšenú peristaltiku čriev, čo vedie k častému a vodnatému vyprázdňovaniu. Hnačka môže byť sprevádzaná bolesťou brucha, kŕčmi a nevoľnosťou Deti majú častejšie a vo väčšom množstve stolice, ktorá môže byť vodnatá, zelenkavá alebo žltkastá.
  2. Zvracanie: Deti môžu zvracať viackrát za deň, čo môže spôsobiť dehydratáciu.
  3. Horúčka: Môže sa vyskytnúť horúčka, najmä ak je stav spôsobený  vírusom. Aktivuje sa imunitný systém, ktorý sa snaží bojovať proti infekcii. To spôsobuje zvýšenie telesnej teploty, ktorá môže dosahovať až 39 stupňov Celzia. Horúčka môže byť sprevádzaná zimnicou, potením a bolesťou hlavy.
  4. Bolesti brucha: Deti môžu pociťovať bolesti brucha, ktoré môžu byť mierne až strednej intenzity.
  5. Bolesť hlavy: Vírus môže ovplyvniť nervový systém, čo môže spôsobiť bolesť hlavy, závraty, slabosť a podráždenosť. Bolesť hlavy môže byť mierna alebo silná, pulzujúca alebo tlaková. Môže trvať od niekoľkých hodín do niekoľkých dní.
  6. Bolesť svalov. Vírus môže spôsobiť zápal a napätie svalov, čo môže viesť k bolesti svalov, najmä v chrbte, krku a končatinách.. 
  7. Nevoľnosť: Deti môžu pociťovať nevoľnosť a stratu chuti do jedla.
  8. Únava: V dôsledku infekcie môže byť dieťa unavené a bez energie.
  9. Dehydratácia: Dôležité je sledovať, či dieťa dostatočne pije kvôli riziku dehydratácie. Príznaky dehydratácie môžu zahŕňať suché ústa, znížené močenie, sĺzavosť, ospalosť a podráždenosť.

Črevná viróza u detí

Príčiny črevnej virózy u detí

Na Slovensku, ako aj vo väčšine krajín, patria medzi najčastejšie vírusy spôsobujúce črevnú virózu u detí:

  1. Rotavírus: Tento vírus je hlavnou príčinou črevných infekcií u malých detí, najmä u detí vo veku do 5 rokov. Rotavírus spôsobuje vážne hnačky a vracanie a je zodpovedný za veľké množstvo hospitalizácií detí kvôli dehydratácii.
  2. Norovírus: Ďalším častým pôvodcom črevných infekcií u detí aj dospelých je norovírus. Tento vírus sa často šíri v miestach s veľkým množstvom ľudí, ako sú školy, škôlky, nemocnice, výletné lode a iné verejné priestory.
  3. Adenovírus: Niektoré typy adenovírusov môžu spôsobiť črevné infekcie, ako aj infekcie dýchacích ciest a očí.
  4. Astrovírus: Astrovírusy môžu spôsobiť črevnú vírusovú infekciu u detí a sprevádzajú sa hnačkou, vracaním a bolesťami brucha.

Ako dlho trvá črevná viróza u detí?

Inkubačná doba črevnej virózy u detí je približne 1 až 3 dni, čo znamená, že prvé príznaky sa objavia 1 až 3 dni po kontakte s nakazeným dieťaťom.

Trvanie črevnej virózy u detí môže byť rôzne a závisí od viacerých faktorov, ako je typ vírusu, stav imunitného systému dieťaťa a aké opatrenia sa podnikajú na liečbu a zvládnutie príznakov. Niektoré deti môžu mať len mierny priebeh ochorenia a príznaky môžu ustúpiť do niekoľkých dní. Zvyčajne sú to 1 až 2 dni, v zriedkavých prípadoch to môže byť aj dlhšie. Pri dodržaní šetriacej diéty a pitného režimu by ochorenie malo ustúpiť do 5 až 7 dní. Avšak, niektoré vírusy, ako napríklad rotavírus, môžu spôsobiť závažnejší priebeh ochorenia s dlhšou dobu trvania. 

Ak príznaky trvajú dlhšie ako niekoľko dní alebo sa zhoršujú, prípadne sa objavia komplikácie, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc V prípade, že dieťa trpí výraznou dehydratáciou, neustálym zvracaním alebo dlhotrvajúcou hnačkou, je nevyhnutná okamžitá lekárska pomoc.

Liečba detskej črevnej virózy

Pri črevnej viróze je dôležité dodržiavať niekoľko zásad, aby sa predišlo komplikáciám a urýchlilo sa uzdravenie. Najdôležitejšie z nich sú:

  • Dostatok tekutín. Pri hnačke a zvracaní dochádza k strate vody a minerálov z organizmu, čo môže spôsobiť dehydratáciu, najmä u malých detí. Preto je potrebné podávať dieťaťu často malé dávky tekutín, ako sú čistá voda, nesladené detské čaje, neperlivá minerálka alebo rehydratačné roztoky. Tieto roztoky obsahujú glukózu a elektrolyty, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu v tele. Ak spozorujete príznaky dehydratácie, ako sú suché pery, slabosť, závraty alebo tmavý moč, vyhľadajte lekársku pomoc.
  • Ľahká strava. Počas črevnej virózy je dobré obmedziť príjem tučných, korenistých, sladkých a ťažko stráviteľných potravín, ktoré by mohli dráždiť žalúdok a črevá. Namiesto toho je vhodné podávať dieťaťu ľahké a diétne jedlá, ako sú ryža, ovsené vločky, banány, jablká, mrkva, pečený chlieb alebo sucháre. Tieto potraviny sú bohaté na škrob a pektín, ktoré pôsobia upokojujúco na tráviaci trakt a znižujú hnačku.
  • Liečba. Väčšinou nie je potrebné užívať žiadne špeciálne lieky na liečbu črevnej virózy, pretože ide o samovoľne sa hojace ochorenie. Na zmiernenie príznakov je možné podať zmes esenciálnych olejov, napr. pri horúčke sa môže podať EO Viróza, pri nevoľnosti a zvracaní EO Trávenie, proti hnačke sa môže použiť loperamid alebo smektit.


Umývanie rúk pri črevnej viróze

Môže byť črevná viróza nákazlivá?

Črevná viróza je veľmi nákazlivá a môže sa ľahko preniesť z osoby na osobu alebo prostredníctvom kontaminovanej potravy, vody ako aj kontaminovaných predmetov. Preto je dôležité dodržiavať zásady hygieny, ako sú:

  • umývanie rúk pred jedlom a po toalete
  • používanie vlastného uteráka a príboru, 
  • dezinfekcia povrchov a predmetov, ktoré boli v kontakte s chorým dieťaťom, 
  • pranie bielizne na vysokej teplote a 
  • zabránenie kontaktu chorého dieťaťa s ostatnými deťmi alebo dospelými

Rotavírusy, rovnako ako aj norovírusy je ťažké zabiť, pretože dokážu odolať vysokým aj nízkym teplotám a mnohým dezinfekčným prostriedkom. Môžu prežiť na povrchoch a predmetoch po dobu dní alebo týždňov. Na to, aby ste sa nakazili norovírusom, stačí len niekoľko vírusových častíc. Môžete šíriť norovírus od prvého výskytu príznakov až po niekoľko dní po uzdravení. Niektoré štúdie dokonca ukázali, že môžete šíriť norovírus aj dva týždne alebo viac po uzdravení.