Respiračné ochorenia: Ako znížiť riziko nákazy a podporiť liečbu

Respiračné ochorenia: Ako znížiť riziko nákazy a podporiť liečbu>

Jeseň je na jednej strane obdobie magické svojou krásou a atmosférou, na druhej strane znížená intenzita slnečného žiarenia, pokles teplôt, zvýšená vlhkosť a studený vietor prinášajú so sebou aj nepríjemné choroby. Zvyšuje sa riziko prechladnutia, chrípkových ochorení a iných zdravotných problémov spojených s chladným a vlhkým počasím. Vírusy spôsobujúce respiračné ochorenia sa ľahko šíria v uzavretých priestoroch ako sú triedy, verejná doprava, čakárne či kancelárie. Najčastejšie sa na jeseň objavujú respiračné infekcie horných a dolných dýchacích ciest. Tieto ochorenia sú najčastejšie spôsobené vírusmi, vrátane vírusov chrípky a rôznych kmeňov vírusov nachladnutia. Aktuálne sú na vzostupe aj bakteriálne infekcie dýchacích ciest, zápaly priedušiek a pľúc. Zdraví ľudia väčšinou prekonajú tieto ochorenia bez výraznejších problémov, nebezpečnejšie sú u pacientov s chronickými ochoreniami pľúc, srdca, diabetikov, a pacientov s obmedzenou schopnosťou pohybu.

 

Akútne respiračné ochorenia

Akútne respiračné ochorenia sú ochorenia, ktoré postihujú dýchací systém a vyvíjajú sa rýchlo. Tieto ochorenia môžu mať rôzne príčiny, vrátane vírusových, bakteriálnych alebo alergických. Niektoré z najbežnejších akútnych respiračných ochorení zahŕňajú:

  1. Chrípka (influenza): Chrípka je vírusové ochorenie spôsobené niektorým z kmeňov chrípkových vírusov. Príznaky zahŕňajú horúčku, bolesť svalov, únava, kašeľ a iné respiračné príznaky.
  2. Nachladnutie (viróza): Nachladnutie je vírusová infekcia, ktoré spôsobuje zápal horných dýchacích ciest. Medzi príznaky patrí kýchanie, sekréciu z nosa, upchatý nos, kašeľ, bolesť hrdla, prípadne mierna horúčka.
  3. Iné infekcie horných dýchacích ciest: Medzi aktuálne respiračné ochorenia patria aj ďalšie infekcie horných dýchacích ciest ako napr. vírusová angína, laryngitída a infekcie nosohltana.
  • Angína (zápal hrdla): je zápal hrdla spôsobený vírusmi alebo baktériami. Príznaky zahŕňajú bolesť v krku, horúčku a ťažkosti s prehĺtaním.
  • Sinusitída: je zápal prínosových dutín v tvári, ktorý môže byť spôsobený infekciou. Príznaky zahŕňajú bolesť v tvári, upchatý nos a hlien.
  1. Zápal priedušiek (bronchitída): Zápal bronchiálnych trubíc, ktorý môže byť spôsobený vírusmi alebo baktériami, patrí už medzi infekcie dolných dýchacích ciest. Príznaky zahŕňajú kašeľ s hlienom, dýchavičnosť a bolesť na hrudníku.
  2. Zápal pľúc (pneumónia): Rovnako ako bronchitídu, aj pneumóniu radíme k infekciám dolných dýchacích ciest. Táto môže byť spôsobená baktériami, vírusmi alebo plesňami. Príznaky zahŕňajú horúčku, ťažkosti s dýchaním, kašeľ a bolesť na hrudi.
  3. RSV (Respiratórne syncytiálne vírusové) infekcie: Toto respiračné ochorenie často postihuje dojčatá a malé deti. Spôsobuje kašeľ, ťažkosti s dýchaním a zvýšenú sliznicovú produkciu.
  4. COVID-19: je ochorenie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Môže sa prejaviť rôznymi spôsobmi, od miernych príznakov až po vážne ochorenia, ako je ťažký zápal pľúc.

 

Aký je rozdiel medzi chrípkou a nachladnutím?

Chrípka (influenza) a nachladnutie (nádcha) sú obe vírusové infekcie horných dýchacích ciest, ale majú niekoľko výrazných rozdielov:

  1. Príčina:
  • Chrípka je spôsobená chrípkovými vírusmi, najčastejšie typmi A a B.
  • Nachladnutie je spôsobené rôznymi vírusmi, pričom najbežnejšími sú rhinovírusy, adenovírusy. Existuje aj mnoho ďalších vírusových kmeňov, ktoré môžu spôsobiť nachladnutie.
  1. Vznik:
  • Chrípka prichádza náhle z plného zdravia, niekedy doslova v priebehu pol hodiny
  • Vývoj prechladnutia je väčšinou pozvoľný, najskôr sa objaví len pocit nepohody a postupne pribúdajú ďalšie príznaky – smrkanie, sekrécia z nosa, kýchanie atď.
  1. Príznaky:
  • Chrípka má tendenciu byť závažnejšia a príznaky sú často intenzívnejšie. Medzi bežné príznaky chrípky patrí vysoká horúčka, bolesť svalov, únava, výrazný kašeľ, bolesť hlavy a pocit malátnosti.
  • Nachladnutie má často miernejšie príznaky. Patrí sem upchatý nos, kýchanie, slzenie očí, hrdlo a kašeľ. Horúčka je zriedkavejšia a je miernejšia ako pri chrípke.
  1. Trvanie:
  • Chrípka má tendenciu trvať obvykle 1 až 2 týždne, ale môžu sa vyskytnúť aj závažné komplikácie.
  • Nachladnutie trvá obvykle kratšie, 1 týždeň, pričom príznaky sa postupne zlepšujú.
  1. Komplikácie:
  • Chrípka môže spôsobiť vážne komplikácie, ako je zápal pľúc a môže byť nebezpečná pre rizikové skupiny, ako sú starší ľudia, deti a osoby s oslabeným imunitným systémom.
  • Nachladnutie zvyčajne nie je také závažné a komplikácie sú menej bežné.

Ako sa prejavuje bronchitída?

Akútna bronchitída je stav, pri ktorom dochádza k zápalu priedušiek, čo sú trubice, ktoré vedú vzduch z hrtana do pľúc. Jedná sa teda o infekciu dolných dýchacích ciest. Hlavnými príznakmi akútnej bronchitídy sú kašeľ a nadmerná produkcia hlienu.

  • Kašeľ: Môže byť suchý alebo spojený s vykašliavaním.
  • Hlien: Telo produkuje viac hlienu na ochranu bronchiálnych trubíc, čo môže spôsobiť kašľanie s hlienom.
  • Ťažkosti s dýchaním: Niektorí ľudia môžu mať dočasný pocit sťaženého dýchania.
  • Horúčka: Nie vždy sa vyskytuje, ale môže byť prítomná pri bakteriálnej infekcii dýchacích ciest.

Je dôležité poznamenať, že ak sa bronchitída spája s ďalšími ťažkými príznakmi, ako sú ťažkosti s dýchaním, vysoká horúčka alebo krvavý hlien, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc, pretože tieto príznaky môžu naznačovať vážnejšie komplikácie alebo iné pľúcne ochorenia. Akútna bronchitída sa zvyčajne lieči odpočinkom, hydratáciou a symptomatickou liečbou.

Kedy je pri bronchitíde potrebné nasadiť antibiotiká?

Nasadenie antibiotík pri bronchitíde závisí od príčiny ochorenia a typu bronchitídy. Bronchitída môže byť spôsobená vírusmi alebo baktériami, a to ovplyvňuje rozhodnutie o nasadení antibiotík. Tu sú niektoré zásady týkajúce sa použitia antibiotík pri bronchitíde:

  1. Akútna bronchitída spôsobená vírusmi: Väčšina prípadov akútnej bronchitídy je spôsobená vírusmi, ako sú rhinovírusy alebo vírusy chrípky. V týchto prípadoch antibiotiká nie sú účinné, pretože antibiotiká nepôsobia na vírusy. Liečba sa zameriava na zmiernenie symptómov a podporu organizmu pri boji proti vírusu.
  2. Akútna bronchitída spôsobená baktériami: V niektorých prípadoch môže byť akútna bronchitída spôsobená bakteriálnou infekciou, najčastejšie sú to Mykoplazma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae alebo Bordetellou pertussis (čierny kašeľ). V týchto prípadoch môže byť nasadenie antibiotík odôvodnené, ak to lekár uzná za vhodné. Antibiotiká sa používajú len na liečbu bakteriálnej infekcie.

Dôležité je, aby rozhodnutie o nasadení antibiotík pri bronchitíde urobil lekár na základe vyšetrenia a diagnostických testov. Samoliečba antibiotikami alebo ich nesprávne použitie môže spôsobiť rezistenciu na antibiotiká a ďalšie problémy s antibiotickou rezistenciou.

Infekcie dolných dýchacích ciest – bronchitída a pneumónia.

Odlíšenie bronchitídy od pneumónie (zápalu pľúc) môže byť zložité, pretože oba tieto ochorenia môžu mať niektoré podobné príznaky, ako je kašeľ a ťažkosti s dýchaním. Avšak existujú určité rozdiely, ktoré môžu pomôcť pri rozlišovaní týchto dvoch stavov:

Infekcie dolných dýchacích ciest

  1. Závažnosť príznakov:
  • Pneumónia je zvyčajne závažnejšia ako akútna bronchitída. Príznaky pneumónie zahŕňajú vysokú horúčku, silný kašeľ s hlienom alebo hlieno-krvavým vykašliavaním, ťažkosti s dýchaním, zrýchlené dýchanie a bolesť na hrudníku.
  • Akútna bronchitída má skôr miernejšie príznaky, s menej vysokou horúčkou a menej výraznými bolesťami na hrudníku.
  1. Charakter kašľa:
  • Kašeľ pri pneumónii môže byť produktívny a môže obsahovať hlien alebo dokonca krv. Kašeľ býva často bolestivý.
  • Pri bronchitíde je kašeľ často suchý alebo aj s vykašliavaním hlienov, ale neobsahuje krv.

Diagnostické rozlíšenie na základe posluchového nálezu, prípadne rtg snímky pľúc, ako aj následná terapia by mala byť vecou lekára.

Ako podporiť liečbu respiračných ochorení?

Pri bežnej viróze, prejavujúcej sa nádchou, škriabaním v hrdle, prípadne ľahko zvýšenou teplotou, nie je potrebné bezpodmienečne navštíviť lekára. Príčinou sú väčšinou vírusy, na ktoré antibiotiká nezaberajú. V každom prípade je však potrebné zostať doma a oddychovať. Jednak kľudový režim je základným predpokladom skorého vyliečenia a svojím zodpovedným správaní nešírime infekciu ďalej. Pomôžme telu práve kľudovým režimom, výživným vývarom a čo najskôr siahnime po bylinkách, ktoré majú prirodzený antivirotický účinok. Majte vždy po ruke oregano, škoricu, tymián alebo zázvor. Čím skôr zasiahnete, tým skôr budete opäť fit.

Tipy, ako byť čím skôr fit:

  1. Odpočinok: Dôležité je dopriať svojmu telu dostatok odpočinku, aby sa zlepšila imunitná funkcia a obnovila sa energia na boj proti infekcii.
  2. Zvýšená teplota: je žiaducim prejavom aktivity imunitného systému, telo zvýšenou teplotou bojuje s vírusmi a nie je preto potrebné hneď siahať po liekoch, ktoré ju znížia.
  3. Hydratácia: Udržiavajte dobrú hydratáciu pitím dostatočného množstva tekutín, čaju, vývaru alebo čistej vody s medom a citrónom. Tekutiny pomáhajú zriediť hlien a uľahčiť jeho odchod.
  4. Zvlhčovanie vzduchu: Používanie vzdušného zvlhčovača alebo jednoduché inhalácie nad horúcou vodou môžu pomôcť zmierniť upchatý nos a podporiť uvoľnenie hlienu.
  5. Zázvor, med a citrón: Kombinácia zázvoru, medu a čerstvej citrónovej šťavy môže pomôcť zmierniť kašeľ a bolesť hrdla. Môžete si pripraviť zázvorový čaj s touto zmesou.
  6. Zinok a selén: Niektoré štúdie naznačujú, že užívanie týchto stopových prvkov môžu skrátiť trvanie prechladnutia a zmierniť jeho príznaky, najmä ak sú užívané hneď v prvých hodinách po výskyte príznakov.
  7. Probiotiká: Niektoré druhy probiotík môžu podporiť zdravie imunitného systému a pomôcť pri ochrane proti infekciám.
  8. Magnesium: Horčík je minerál, ktorý môže pomôcť pri relaxácii svalov a zlepšiť spánok, čo je dôležité počas infekcie.
  9. Dýchanie a cvičenie: Mierne cvičenie a hlboké dýchanie môžu pomôcť udržiavať pľúca v dobrej kondícii a zlepšiť prekrvenie dýchacích ciest.
  10. Strava: Strava bohatá na ovocie, zeleninu, čerstvé bylinky a potraviny bohaté na vitamíny a minerály môže podporiť imunitný systém. Chutný slepačí vývar môže byť tiež súčasťou prírodnej liečby respiračných infekcií.
  11. Byliny a esenciálne oleje: Vyznávači liečivej sily byliniek nedajú dopustiť na esenciálne oleje, ktoré sa z liečivých bylín získavajú. Užívanie a používanie esenciálnych olejov je na prudkom vzostupe. Prečo je tomu tak? Predstavte si, že 27 šálok silného mätového či zázvorového čaju viete zhmotniť do jednej jedinej kvapky oleja s rovnakou účinnosťou. Cítite tú silu? Na Slovenskom trhu sú už dostupné aj zmesi niekoľkých esenciálnych olejov, určených na jednotlivé ochorenia.

Esenciálne oleje na respiračné ochorenia

Takto špeciálne namiešané zmesi týchto olejov je možné použiť v boji s rôznymi ochoreniami, vrátane respiračných ochorení. Vyznačujú sa rýchlym nástupom účinku, komplexným pôsobením a vysokou účinnosťou. Pacienti, ktorí vyskúšajú práve túto formu boja s respiračnými ochoreniami, zaraďujú esenciálne oleje už natrvalo do svojej domácej lekárničky. Odporúčame ich nielen na akútne respiračné ochorenia vírusovej etiológie, ale aj pri bakteriálnych infekciách dýchacích ciest.

Pri ľahších formách infekcie dýchacích ciest sa môžu užívať samostatne, pri závažnejších v kombinácii s antibiotikami pomôžu skrátiť dĺžku liečenia. Zistite viac o esenciálnych olejoch a ich účinkoch

Ako znížiť riziko nákazy pred respiračnými infekciami?

Správna prevencia pomôže ušetriť mnoho zdravotných problémov

  1. Dôkladné umývanie rúk: Umývanie rúk teplou vodou a mydlom po dobu najmenej 20 sekúnd je účinný spôsob odstránenia vírusov z rúk. Ruky by ste mali umývať pred jedlom, po použití toalety a po kontakte s chorými osobami.
  2. Používanie dezinfekčných prostriedkov na ruky: Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, môžete použiť dezinfekčný prostriedok na ruky obsahujúci aspoň 60% alkoholu.
  3. Vyhnite sa dotyku tváre: Snažte sa nedotýkať očí, nosa a úst rukami, pretože vírus sa môže prenášať cez tieto sliznice.
  4. Vyhýbanie sa chorým osobám: Ak máte príznaky chrípky, zostaňte doma, aby ste zabránili šíreniu vírusu ďalej. Rovnako tak by ste sa mali vyhýbať kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky chrípky.
  5. Zdravá strava a cvičenie: Udržiavanie zdravého životného štýlu môže posilniť imunitný systém a pomôcť odolávať infekciám.
  6. Dostatok spánku: Dostatok spánku je kľúčový pre správnu funkciu imunitného systému. Snažte sa spať aspoň 7-8 hodín denne.
  7. Pravidelné vetranie miestnosti: Dobre vetraná miestnosť môže pomôcť odstrániť vírusy z prostredia.
  8. Utieranie rúk s papierovou utierkou: Pri čistení rúk použite papierovú utierku namiesto utierky na ruky, aby sa zabránilo šíreniu vírusu.
  9. Otužovanie je proces zvyšovania odolnosti organizmu voči chladu a iným vonkajším vplyvom. Je to metóda, ktorá môže mať pozitívny vplyv na zdravie a celkový pohodový stav.

Časté infekcie dýchacích ciest

Opakovanie infekcií dýchacích ciest môže byť frustrujúce a môže naznačovať problém so zdravotným stavom alebo imunitným systémom jednotlivca. Ak sa infekcie dýchacích ciest často opakujú, je dôležité zvážiť niekoľko faktorov a vyhľadať lekársku pomoc na stanovenie príčiny a vhodnej liečby. Tu sú niektoré z možných príčin opakovania infekcií dýchacích ciest:

  1. Oslabený imunitný systém: Oslabený imunitný systém môže spôsobiť, že telo bude náchylnejšie na infekcie. Príčiny oslabenia imunity môžu zahŕňať chronické zdravotné stavy, postcovid, lieky, stres, nedostatočný spánok a nezdravý životný štýl. Esenciálne oleje pre posilnenie imunity, môžu pomôcť pri naštartovaní oslabeného imunitného systému.
  2. Expozícia infekciám: Ak ste v kontakte s infikovanými jednotlivcami, napríklad v rámci práce alebo rodiny, môže to zvýšiť riziko prenosu infekcií dýchacích ciest.
  3. Fajčenie: Fajčenie môže oslabiť dýchacie cesty a zvýšiť riziko infekcií dýchacích ciest, vrátane chronických bronchiálnych ochorení.
  4. Znečistenie ovzdušia: môže zvýšiť riziko infekcií dýchacích ciest, najmä u ľudí, ktorí žijú v oblastiach s vysokým znečistením.
  5. Alergie: Chronické alergie, ako sú alergická rinitída, môžu spôsobiť opakujúce sa príznaky dýchacích ciest.
  6. Expozícia plesniam: prítomnosť plesní v organizme, ale tiež ich vdychovanie v byte, či rodinnom dome

Zaujímavý je tiež oregánový olej, ktorý je silným prirodným antibiotikom. Pôsobí aj proti plesniam a dokáže narúšať ochranný biofilm, ktorý si vytvárajú niektoré baktérie, aby sa chránili pred bunkami imunitného systému a tiež pred antibiotikami. Narušením tohto biofilmu ich robí citlivejšími voči antibiotikám.